Aceste plante mai sunt numite şi „cactușii-orhidee” pentru că au flori mari şi un aspect deosebit. Infloresc prima dată la vârsta de 3 ani. Florile lor au o lungime de până la 30 cm în lungime, iar în diametru până la 15 cm. Forma lor este asemănătoare unei pâlnii lunguieţe. Unele dintre speciile acestei plante au mirosuri plăcute.

Datorită floricultorilor, în prezent există peste 10.000 specii de Epiphyllum.

PRINCIPALELE SPECII

EPIPHYLLUM ACKERMANNII

O plantă-hibrid, ale cărei flori sunt colorate în nuanțe de satin și de roşu intens, este cea mai pretenţioasă a acestui gen.

EPIPHYLLUM OXYPETALUM

Este o specie naturală. Lăstarii ei ajung să crească până la 200 cm în lungime și 12 cm în lățime, iar deschiderea florilor puternic parfumate și albe ca zăpada se realizează pe timp de noapte.

CUM ÎNGRIJIM EPIPHYLLUM ÎN CONDIȚII CASNICE

LUMINA

Se aşează într-un loc plin de lumină, ferit de razele directe ale soarelui, deoarece această floare iubeşte foarte mult lumina.

TEMPERATURA

Sunt flori rezistente la căldură mare. Iarna trebuie să aibă o temperatură de 15 – 20 de grade Celsius, iar în încăperea în care se află temperatura nu are voie să scadă sub 10 grade Celsius ca să nu moară.

UDAREA

Este un proces care se face moderat. In farfurioară trebuie să fie apă tot timpul. Insă, pe timp de iarnă, irigarea se realizează doar după ce substratul s-a uscat complet.

UMIDITATEA DIN AER

Pentru o creştere şi o dezvoltare normală, această plantă are nevoie de un grad ridicat de umiditate a aerului.

Lăstarii se stropesc şi se spală sistematic. Spălarea se face cu jet de apă la temperatura camerei.

TRĂSĂTURILE TRANSPLANTĂRII

Se transplantează o dată pe an şi se realizează şi tunderea sistematică. Lăstarii afectaţi, care sunt prea bătrâni sau care nu fac boboci se taie.

ÎNMULȚIREA

Înmulțirea se realizează prin butași-lăstari în timpul primăverii și al toamnei. Astfel li se taie lăstarii laterali, un pic mai sus de partea îngustă a tulpinii. Pentru a se usca, butașul se așează în poziție verticală și se lasă în aer liber timp de 5-6 zile.

Pentru a pregăti butașii, se aleg lăstarii cu vârsta mai mare de 1 an. Cei bătrâni nu sunt potriviți. Rădăcinile se formează rapid. Pentru înrădăcinare se poate folosi apa sau un substrat umed.

POSIBILE DIFICULTĂȚILE

1. Cactusul adult nu înflorește când nu este îngrijit corespunzător. Se transplantează şi se fertilizează sistematic.

2. Planta „aruncă” bobocii  nu se dezvoltă corespunzător când i se schimbă brusc condițiile de cultivare. Trebuie multă răbdare până se adaptează.

Să aveţi spor!