Chiar dacă cârtițele sunt animale oarbe încă din naștere, ele au un simţ olfactiv foarte dezvoltat. Încercaţi să înlăturaţi aceste animale subterane cu ajutorul mirosurilor. Iată câteva metode:

1. Kerosenul – se prepară o soluție din 100 ml de kerosen la 1 găleată de apă. În această soluţie se înmoaie o cârpă care se pune în gaura cârtiței.

2. Naftalina. Mirosul puternic şi chiar rezistent al naftalinei poate alunga chiar şi rozătoarele oarbe.

3. Uleiul de ricin are un miros care nu este pe placul majorității animalelor. Se umplu recipiente de mărime medie cu ulei de ricin și se repartizează prin toată grădina.

4. Păcura este o substanță cu miros puternic care persistă foarte mult timp. Se înmoaie o cârpă în lichid care se poate pune în gaura cârtiței.

5. Menta și pelinul sunt ierburi ce au un conținut mare de uleiuri aromatice. Se rup legături din aceste plante puternic aromate și se aşează în zona găurilor, dar și a mușuroaielor. Ierburile se schimbă atunci când ofilesc.

6. Esența de oțet este o substanța ce alungă toţi dăunătorii mici. Din păcate se evaporă repede şi îşi pierde eficacitatea.

7. Boiaua de ardei iute. Pulberea de ardei iute alungă dăunătorii doar atunci când este uscată.

8. Înălbitorii cu clor sunt soluții care se evaporă rapid, dar care şi înlatură mamiferele. Se toarnă înălbitorul într-un recipient mic şi se coboară în gura cârtiţei.

9. Momelile cu hering sărat se repartizează în galeriile și mușuroaiele cârtițelor. Pe măsură ce putrezesc, mirosul va deveni unul neplăcut care va alunga dăunătorii.

10. Mucurile de țigară sau infuzia de mucuri de țigară emană un miros neplăcut şi greu de suportat de multe animale.

11. Tutunul de mirosit are efect până nu capătă umiditate.

12. Ouăle urât mirositoare și legumele putrezite în grădină au un mirosul neplăcut de produse alterate care sperie nu doar dăunătorii, ci și grădinarii. Este un miros care dispare foarte greu.

13. Aparatul cu ultrasunete este unul ecologic ce presupune o investiţie destul de mare, dar care înlătură cu siguranţă cârtițele.

14. Găinațul de la găini 

Intr-o găleată se pune jumătate găinaţ, jumătate apă. Se toarnă apoi în galeriile cârtițelor.

15. O sticlă goală pe jumătate se înfige în pământ, în direcția din care bate vântul. Ajungând la gura sticlei vântul va produce sunete ciudate speriind astfel cârtițele.

Grădinarul trebuie să aibă multă răbdare cu metodele olfactive. Mirosurile sunt greu de suportat atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Toate aceste proceduri sunt percepute pentru îndepărtarea de lungă durată a dăunătorilor prin înnoirea în mod regulat a substanţelor mirositoare. Nu sunt eficiente, dar când vă veți plictisi să schimbați momeala aromată, atunci dăunătorii se vor întoarce.

Să aveţi spor!